Wat is shiatsu.......

...... het zijn zomaar wat definities van shiatsu die gebruikt worden.

Bepaalde vormen van massage werden reeds toegepast vanaf het ontstaan van de mensheid. Als iemand pijn voelt, reageert men instinctief door op de pijnlijke plaats te wrijven of te drukken met zijn handen. Deze natuurlijke (be)-handeling is de ware oorsprong van shiatsumassage.

Bij shiatsu worden ook de voeten, knieën en ellebogen gebruikt om subtiele gedoseerde druk op het lichaam uit te oefenen. Ook andere methodes, zoals rotaties, strekkingen en stille aanraking worden toegepast om de circulatie van lichaamsenergie te verbeteren.Essentieel hierbij is de 'Ki'. Ki wordt ook wel omschreven als 'vitaliteit-energie'. Door het uitoefenen van druk en (st)rek bewegingen werkt shiatsu in de subtiele anatomie van het lichaam en worden de 'energetische kanalen' in het lichaam (de meridianen) be├»nvloedt.
De Ki in gestagneerde lichaamsdelen wordt geactiveerd wat een heilzaam effect heeft en een weldaad is voor het hele lichaam!

Een behandeling heeft een aantal effecten: doorstroming en circulatie van lichaamssappen, stimulatie van het zenuwstelsel, losmaken van diep wortelende spanningen in het spierstelsel en het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam. Het resultaat is dat de aanwezige energie in balans komt, met als gevolg een gedeeltelijk of geheel verdwijnen van eventuele ziekteverschijnselen zowel lichamelijk als emotioneel.

Shiatsu als geneeskunst bestaat al meer dan 3000 jaar, maar is pas vrij recent als officiële therapie erkend en als zodanig volledig opgenomen in de gezondheidszorg in Japan.

 

Meridianen

Veel mensen ervaren de voordelen van acupunctuur waarbij kleine naalden systematisch op verschillende punten worden geplaatst. Omdat ook bij shiatsu het meridiaanstelsel gebruikt wordt, is een behandeling zeer effectief.

Het lichaam bestaat uit 12 hoofdmeridianen. Door deze kanalen beweegt de energie zich in ons lichaam. Tevens staan ze in verband met het functioneren van onze inwendige organen en met de verdeling van de totale energie. Op de meridianen vindt men Tsubo's. Dit zijn punten waar de energie aan de oppervlakte komt, de zogenaamde drukpunten. Deze vormen een belangrijk onderdeel binnen de shiatsu.

[Terug]