Een behandeling.....

Een behandeling duurt drie kwartier tot een uur. Voorafgaand wordt met de filosofische achtergrond van de traditionele chinese geneeskunde eerst een diagnose gesteld, waarna vervolgens een gerichte behandeling wordt gegeven.De diagnose wordt doorgaans gedaan door de hand op de buik te leggen (de buikdiagnose) en door het voelen van de pols (net als bij acupunctuur). Afhankelijk van de diagnose zijn er verschillende posities waarin shiatsu wordt uitgevoerd:

• buiklig
• zijlig
• zittend

Tijdens een behandeling kan gebruik worden gemaakt van zowel druk als ook strekkingen en rotaties. Druk technieken kunnen met handpalm, duim, vingertoppen, elleboog, knie en voet worden gedaan.

Hoeveel behandelingen?

Het aantal behandelingen verschilt per persoon en de soort klachten.

Voor acute problemen zijn vaak een paar behandelingen voldoende. Voor chronische- of langdurige klachten zijn vaak meerdere behandelingen nodig. De eerste paar weken wordt 1 á 2 keer p/wk aanbevolen. Bij verbetering kan de frequentie omlaag naar bijvoorbeeld 1 keer per 2 weken en zo het zelfgenezend vermogen van het lichaam het werk te laten doen.

[Terug]